Azərbaycan Dillər Universitetinin (ADU) Konfutsi İnstitutu “Yay məktəbi: Çin mətbəxinin inciləri” adlı onlayn seminar keçirib.
İnstitutun direktoru Rafiq Abbasov Çin mətbəxi barədə tələbələrə ətraflı məlumat verib. O, Milli Kulinariya Mərkəzi ilə əməkdaşlıq əlaqələrindən də bəhs edib, əsas məqsədin hər iki ölkə arasında kulinariya sənəti sahəsində əməkdaşlığın genişləndirilməsi, ixtisaslı aşpaz və kulinarların hazırlanması sahəsində əlaqələrin gücləndirilməsi olduğunu bildirib.
Seminarda çıxış edən ADU Çinşünaslıq ixtisasının tələbəsi Şəbnəm Məmmədova Çin mətbəxinin bölgələr üzrə hazırlanan və turistlərin daha çox marağına səbəb olan məşhur yeməklərin hazırlanma texnikası, tarixi haqqında tələbələrə ətraflı məlumat verib. Çin yeməklərinin fərqliliklərindən bəhs edən Ş.Məmmədova hələ qədim Çjou dövründə çinlilərin soya sousu, sirkə, şərab və müxtəlif növ ədviyyatlar hazırlamağı bacardıqlarını, müasir dövrdə də, bu ərzaqlardan yeməklərə xüsusi təam vermək üçün istifadə olunduğunu qeyd edib. O, yemək bişirilmə tərzinə, dadına və ona qatılan ərzaqlara görə Çində 8 milli mətbəx mövcud olduğunu bildirib: Sue, Zhe, Lu, Chuan, Yue, Xiang, Min, Hui.
Sonda seminar iştirakçılarının sualları cavablandırılıb.